Kauklahdesta löytyy
perinteinen leipomo, joka tunnetaan kauempanakin. Siitä, että yritys on
toiminut Kauklahdessa jo yli 110 vuotta, on syytä olla ylpeä. Halme onkin
Kauklahden helmi. Leipomon kahvila huokuu menneen ajan tunnelmaa ja sieltä saa tuoretta
leipää ja muita herkkuja aamuseitsemästä alkaen. Kauklahti-päivänä 23.8. Halme on auki myös lauantaina.
Halmeen Leipomo on
toiminut Kauklahdessa jo yli 110 vuotta
Leipomon perustaja Emil
Halme aloitti leipomotoiminnan vuonna 1899 maalaistalossa Kauklahdessa. Emil
Halme oli kotoisin Turun seudulta, jossa hän suoritti leipurin kisällinkirjan
vuonna 1896.
Halmeen leivät leivotaan yhä tänä päivänkin samojen reseptien mukaan käyttäen imellystä ja hapanjuurta. Leivän lopullinen hieno aromi ja maku syntyvät tiiliuunin tasaisessa lämmössä. Käytössä on kaksi tiiliuunia, joista vanhempi on ollut lämpimänä yhtäjaksoisesti vuodesta 1952.
Halmeen leivät leivotaan yhä tänä päivänkin samojen reseptien mukaan käyttäen imellystä ja hapanjuurta. Leivän lopullinen hieno aromi ja maku syntyvät tiiliuunin tasaisessa lämmössä. Käytössä on kaksi tiiliuunia, joista vanhempi on ollut lämpimänä yhtäjaksoisesti vuodesta 1952.
Halmeelta löytyvät leivonnaiset
niin arkeen kuin juhlaan: Hapanleipää, Hildeleipää, Maalaisleipää, Kavrinkia,
voipullaa, täytekakkuja, voileipäkakkuja ja muuta hyvää.
Halmeen leipomon konditoriamyymälä
avaa ovensa kello seitsemän. Sieltä voi noutaa lämpimät sämpylät ja pullat jo
aamiaispöytään!
Leipuri Emil
Halme
Emil Halme syntyi Kaarinassa
15.5.1877, pääsi Turkuun leipurinoppiin 16-vuotiaana ja sai leipurinkisällin
arvon 1896. Oltuaan ensin töissä Holmbergin leipomossa Kirkkonummella hän
muutti Espoon Kurtbyhyn, eli Kurttilaan ja perusti sinne pienen leipomon
1899. Seudun maalaistaloissa leivottiin itse omat leivät, mutta Halmeelle
riitti asiakkaita Kallvikin ja Stensvikin tiilitehtaitten ja rantaradan
rakennustyömaan väestä.
1901 Halme rakensi ensimmäisen varsinaisen leipomorakennuksensa Kauklahteen, Sakan isännältä Mauritz Hagmanilta alkuun vuokraamalleen ja sittemmin ostamalleen tontille. Leipomo toimii edelleen samalla tontilla nykyisten Kuninkaankartanontien ja Kauppamäen kulmassa Kauklahden keskustassa, jossa Halmeen 1928 valmistunut rapattu tiilirakennus on tärkeä osa kaupunkikuvaa. Emil Halme onnistui kasvattamaan tyhjästä aloittamansa yrityksen vakiintuneeksi osaksi kauklahtelaista elämänmenoa.
Halme avioitui 1903 kauklahtelaisen rengintyttären Fanny Sjömanin kanssa. Perheen kotikieleksi tuli ruotsi, jota Emilkin osasi hyvin, vaikka hänen äidinkielensä oli suomi. Emil Halme kuoli 7.3.1949. Hänen neljä poikaansa ja poikiensa jälkeläiset ovat jatkaneet leipomon toimintaa nyt jo toiselle vuosisadalle. Yrityksen nimenä oli välillä Bröder Halme – Veljekset Halme, kunnes se muutettiin 1986 nykyiseen muotoonsa Oy Emil Halme Ab.
Erik
Bassen tie ja Emil Halmeen tie
Halmeen
leipomon pohjoispuolinen tie on osa vanhaa Kuninkaantietä ja on ollut vuodesta
1974 nimeltään Erik Bassen tie – Erik Basses väg. Tiennimellä muistetaan Erik
Bassea, tunnettua 1500-luvun kauklahtelaista talonpoikaispurjehtijaa, joka
harjoitti laajaa ulkomaankauppaa Tallinnan porvarien kanssa. Basse vei Suomenlahden
yli mm. voita, kalaa ja tervaa ja toi tänne ainakin viljaa ja suolaa.
Erik Bassen tie on katkaistu puolestavälistä tien rauhoittamiseksi läpiajolta. Tien erilliset osat on nimettävä eri nimillä mm. hälytysturvallisuuden ja yleisen opastettavuuden takia. Tästä syystä tien läntinen osuus, joka alkaa Halmeen leipomolta, sai leipomon perustajan ja tärkeän 1900-luvun kauklahtelaisen vaikuttajan mukaan uuden nimen, Emil Halmeen tie – Emil Halmes väg vuonna 2004. Erik Bassen tie jäi nimeksi tien itäosalle.
Lähde: http://www.emilhalme.fi/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti